Sätt upp Google Analytics på din WordPress-hemsida

Har du koll på din hemsidestatistik? Följer du besöksstatistiken och dina besökaren beteende? Om inte, skulle du vilja göra det? Det borde du om du är intresserad av dina besökare – som troligtvis också är dina potentiella kunder! Ett bra verktyg för att göra just det är Google Analytics, som du säkert hört talas om. Att använda Analytics är helt gratis, det enda du behöver är ett vanligt Google-konto (ett vanligt Gmail-konto är även ett Google-konto). Nu tänkte jag berätta hur du själv sätter upp Analytics och börjar följa besöksstatistiken på hemsidan.

Skapa ett Google Analytics-konto

Gå till www.google.com/analytics/

Logga in med ditt befintliga konto, alternativt skapa ett nytt konto för företaget.

Inne i kontrollpanelen, gå till Administratör och välj ”Skapa nytt konto” i rullmenyn.

Fyll i de grundläggande fälten (namn, webbadress) och klicka på ”Hämta spårnings-id”. Nu har ett särskilt konto skapats för just den webbplats du angett att du vill spåra.

Installera och ställ in ett Analytics-plugin för WordPress

Logga in i din WordPress-kontrollpanel och gå till Tillägg > Lägg till nytt.

Sök på ”Google Analytics”.

Sök upp och installera ”Google Analytics Dashboard for WP” eller ”Google Analytics by MonsterInsights”. Dessa alternativ är jämförbara – båda är omtyckta, flitigt använda och väl underhållna plugins. Det förstnämnda gör det enkelt att koppla ihop din sajt med ditt Analytics-konto, och gör att det i din WordPress-panel visas en enkel överblick över den viktigaste statistiken. Det andra pluginet är också enkelt att koppla ihop med Analytics och ger dig den viktigaste statistiken inne i WordPress-panelen, dock på en egen sida istället för genast i hempanelen. Själv använder jag ofta det förstnämnda p g a dess enkelhet och överskådlighet, men följer oftast statistiken inne i själva Analytics-kontot för att få komplett information.

När du installerat t ex ”Google Analytics Dashboard” så aktivera pluginet. Gå till Google Analytics > General settings.

Klicka på ”Authorize plugin”.

Klicka på ”Get access code” (enklast är att öppna länken i en ny flik, så du kan gå tillbaka hit sen). Du hamnar nu hos Google Analytics. Om du fortfarande är inloggad på ditt konto (smidigt) så ser du meddelandet ”Google Analytics Dashboard for WP vill: … Visa dina Google Analytis-data”.

Klicka på Godkänn. Då visas ett fält med en lång kod. Kopiera koden och återvänd till WordPress-sidan.

Klistra in koden i fältet ”Access code” och klicka på ”Save access code”.

Färdigt! Nu kan du se en Analytics-ruta om du går till Panel > Hem.

Lycka till med statistiken!