Det finns inget som säger att en webbplats måste byggas om jätteofta, en ordentligt genomtänkt och korrekt byggd WordPress-sajt kan absolut fungera bra och vara värdefull i många år. Att göra förändringar och uppdateringar i innehållet är inte heller något självändamål, det kanske inte behövs på alla sajter eller i alla branscher och verksamheter. Men en sak måste du tänka på att uppdatera, nämligen WordPress kärnfiler, plugins och temafiler. Sådana uppdateringar kan du inte strunta i. Varför? Av flera anledningar:

 • Säkerhet – det viktigaste skälet att uppdatera. WordPress är tyvärr ett vanligt mål för hackare och andra elaka typer på nätet, och därför jobbar WordPress’ utvecklare och säkerhetsteam ständigt med att upptäcka och ”laga” potentiella säkerhetshål och -risker. Sådana ”lagningar” lanseras som en WordPress-uppdatering, en uppdaterad version helt enkelt. Om du inte uppdaterar till senaste versionen så låter du de kända säkerhetshålen finnas kvar på din sajt, vilket betyder att förr eller senare kommer din sajt antagligen bli hackad – eftersom även hackare känner till dessa möjligheter att ta sig in med malware. Blir du hackad så kan det ju påverka ditt företag och dina affärer, genom att värdefullt eller konfidentiellt material försvinner eller pga att din sajt är otillgänglig. Risken finns också att felaktigt (kanske genant…) innehåll placeras på din sajt utan att du har access att ta bort det, eller att spam skickas ut från din e-postadress utan din vetskap. Som du förstås kan det kosta dig både tid, energi och pengar att reparera en sån här säkerhetsrisk.
 • Prestanda och effektivitet • WordPress-teamet gör hela tiden systemets kärna snabbare och mer effektivt. Att hålla WordPress uppdaterat innebär att din sajt har så hög prestanda som möjligt.
 • Funktioner • Större lanseringar av WordPress-versioner brukar innehålla förbättrade funktioner och verktyg vilket låter dig få ut mesta möjliga av din sajt.
 • Användarvänlighet • Många WordPress-uppdateringar gör systemet snabbare, enklare och generellt trevligare att använda för både dig och dina besökare.
 • Tänk på framtiden • Förr eller senare kommer du antagligen vilja göra ändringar på din sajt, större eller mindre. Lite större förändringar, eller förbättrade funktioner, kommer troligtvis kräva den senaste versionen av WordPress. Exempelvis om du vill använda ett särskilt plugin för att bygga in en särskild funktion, då kanske det inte fungerar med en gammal version av WordPress. Genom att uppdatera regelbundet så åtgärdar du små ändringar och buggar löpande, men om du inte gör det på ett eller ett par år så är risken betydligt högre att en uppdatering leder till krångel. Det kan bero på att alla de små buggfixar som skett under den tid du inte uppdaterat, liksom ”krockar” och måste redas ut. Sådana problem tar mer tid att fixa, kostar mer eftersom du kanske behöver extern hjälp, och risken finns att information går förlorad.

Så, är du övertygad ännu? Efter den här skrämmande listan vill du förhoppningsvis lära dig hur man uppdaterar sin WordPress-sajt. Och det ska du få lära dig nu!

Säkerhetspaketet

wordpress-backupInnan vi går in på det så kan jag ge ett tips till dig som redan nu känner att ”suck, detta kommer jag aldrig orka göra” eller ”suck, detta kommer jag aldrig komma ihåg”. Bravo har nämligen en praktiskt tjänst för dig som känner så, Säkerhetspaketet. Det är en månadstjänst som innebär att vi fixar alla uppdateringar samt säkerhetskopior två gånger i månaden. Säkerhetskopiorna lagrar vi säkert i molnet och vi meddelar dig varje gång uppdateringar och backup har gjorts. Säkerhetspaketet har ingen bindningstid och tre månaders uppsägningstid. Här kan du läsa fullständiga villkor och skaffa tjänsten

Om du hellre vill uppdatera WordPress själv så gör så här:

 • Inne i din WordPress-kontrollpanel, gå till menyfliken Panel > Uppdateringar.
 • Här listas eventuella tillgängliga uppdateringar, uppdelat i WordPress-kärnan (syns överst på sidan om en uppdaterad version är tillgänglig), plugins och teman.
 • Om du uppdaterar regelbundet och ofta så är det i regel inga problem att köra uppdateringarna direkt. Men om det dröjt länge sedan du gjorde det bör du först ta backup av din sajt. Att ta backup gör du enklast med ett plugin.
 • WordPress-kärnan uppdaterar du genom att klicka på den blå Uppdatera-knappen. Uppdateringen börjar köras och sköter sig självt. Vänta helt enkelt bara tills du får meddelandet att uppdateringen är genomförd.
 • Plugins uppdateras i tabellen på mitten av sidan. Bocka för de plugins du vill uppdatera, och klicka på Uppdatera-knappen. Uppdateringarna börjar köras och sköter självt. På den nya sidan du hamnar på ska du bara invänta meddelandet att alla uppdateringar är klara.
 • Tema-uppdateringar syns längst ned på sidan. Bocka för de teman du vill uppdatera och klicka på Uppdatera, så körs uppdateringarna av sig själva. När det gäller teman är det viktigt att ev egna anpassningar gjorts i ett s k child theme, annars kommer sådana ändringar skrivas över. Om inga särskilda, egna anpassningar gjorts i temats filer så är det inga problem att uppdatera temat (även om det inte finns något child theme).

Tips på plugins som hanterar backup och uppdateringar av WordPress

 • InfiniteWP. En av mina favoriter! Kräver lite mer kunskap för att sätta upp (det är ett externt verktyg och inte bara ett plugin) men supersmidigt och praktiskt för att sköta både uppdateringar och backup. Finns dessutom ett gäng addons (kostar extra) för att addera fler användbara funktioner.
 • Duplicator. Ännu en av mina favoriter! Kan även användas för att migrera en hel sajt till en ny domän.
 • UpdraftPlus. Populärt och högt betygsatt plugin som låter dig göra backup och spara till t ex Dropbox, Amazon S3, FTP, Google Drive, e-post etc.
 • BackWPup. Gör backup av sajten och spara till t ex Dropbox, Amazon S3 eller din FTP. Finns både som gratis och premium version.
 • BackupGuard. Liknande Duplicator, dvs låter dig göra en ”kloning” av filer och databas som sparas som backup men som även kan användas för att återinstallera en kraschad sajt eller flytta till ny server.
 • Backup & Restore Dropbox. Gör backup av både filer och databas och spara till Dropbox.

Lycka till!